Ce este un detergent enzimatic instrumentar?
Un agent de curatare enzimatic sau un detergent enzimatic instrumentar este utilizat in unitatile de servicii medicale.
Poate fi folosit in spitale, clinici stomatologice sau policlinici pentru a ajuta la curatarea si decontaminarea dispozitivelor medicale si a altor echipamente si ustensile medicale.
Detergentii enzimatici utilizati in departamentele de endoscopie si procesare sterila contin agenti tensioactivi care au rolul de a ridica murdaria de pe dispozitive.
Cum functioneaza un detergent enzimatic instrumentar?
Detergentii enzimatici contin enzime, care ajuta la descompunerea reziduurilor organice la un pH neutru (de obicei pH 6-8). Pot exista diverse tipuri de enzime in curatarea enzimatica, cum ar fi proteazele, amilazele si lipazele care descompun diferite tipuri de sol.
Toate tipurile de enzime apartin unei clase de compusi numite proteine. Proteinele si, prin urmare, enzimele sunt molecule complexe formate din aminoacizi care sunt uniti prin legaturi peptidice.
Structura complexa a unei enzime necesita mai putina energie pentru a fi cheltuita in orice reactie care descompune solurile. Acest lucru poate fi asemanat cu conducerea printr-un munte folosind un tunel, mai degraba decat traversarea in sus si peste munte. Oricum, ajungeti pe partea cealalta, dar cu tunelul, calatoria este mult mai usoara.
Cu sau fara o enzima, are loc aceeasi reactie (descompunerea reziduurilor organice). Cand se foloseste o enzima, energia folosita pentru a descompune solul este mai mica, iar reactia are loc mai rapid.
Aceasta accelerare si reducerea cantitatii de energie necesara pentru ca o reactie sa aiba loc. Reactia este cunoscuta sub numele de cataliza, astfel incat enzimele actioneaza ca si catalizatori pentru aceste reactii.
Beneficiile detergentilor enzimatici
Utilizarea unui detergent enzimatic instrumentar vine la pachet cu multe avantaje in procesul de curatare a dispozitivelor si instrumentelor medicale. In primul rand, mentionam faptul ca acesti detergenti ajuta la indepartarea si descompunerea reziduurilor organice la pH neutru.
Acestia contribuie de asemenea la reducerea sarcinii biologice si asigura o curatare cu actiune mecanica limitata in zone greu accesibile.
Detergentii enzimatici ofera o gama mai larga de compatibilitate cu materialele decat chimiile alcaline, pentru instrumente delicate. Totodata, acesti detergenti sunt eficienti la concentratii scazute si la temperaturi mai scazute comparativ cu alti detergenti, permitand ambalaje mai mici si mai ergonomice.
Detergentii enzimatici in timpul decontaminarii dispozitivelor medicale
Prima etapa din cadrul ciclului de reprocesare/decontaminare incepe la punctul de utilizare din sala de proceduri. Un produs la punctul de utilizare este de obicei folosit pentru a impiedica uscarea solurilor si a deveni mai greu de curatat dupa transportul in zona de procesare.
Desi unele produse la punctul de utilizare contin enzime, este important sa urmati Instructiunile de utilizare ale producatorului pentru a evita ranirea personalului/pacientilor.
Enzimele eficiente descompun proteinele, inclusiv cele aflate inca pe sau intr-un organism viu. Aceasta capacitate de a descompune proteinele poate ridica astfel o ingrijorare cu privire la inhalarea enzimelor, ceea ce duce la necesitatea de precautie in pulverizarea/aerosolizarea produselor care contin enzime.
Dupa ce o tava de instrumente sau un endoscop este transportat in zona de procesare, acesta este mai intai supus curatarii manuale. Acest proces necesita de obicei o chiuveta cu 2-3 locuri, care in mod ideal include fazele de pre-inmuiere, curatare si clatire.
Fazele de preinmuiere si clatire pot utiliza numai apa de la robinet, dar in mod ideal, ar fi nevoie si de folosirea unui detergent enzimatic instrumentar. Enzimele descompun reziduurile organice chirurgicale, in timp ce tehnicianul SPD curata manual instrumentele folosind un accesoriu cum ar fi o perie.
Dezinfectant
Dupa ce instrumentele sunt curatate manual, dispozitivele medicale sunt fie transportate la masina de spalat cu ultrasunete, la o spalatorie/dezinfector automata sau la un reprocesor de endoscop.
Daca dispozitivele medicale necesita spalare cu ultrasunete, in timpul ciclului de curatare este utilizat un agent de curatare enzimatic.
Daca instrumentul nu necesita spalare cu ultrasunete, articolul este transportat la masina de spalat/dezinfectare automata unde trece printr-o serie de faze in cadrul fiecarui ciclu.
Dupa faza initiala de pre-spalare utilizata pentru indepartarea grosiera a murdariei, in prima faza de spalare este utilizat in mod obisnuit un detergent enzimatic pentru a descompune murdariile aderente ramase.
A doua faza utilizeaza de obicei un detergent neutru/alcalin, care descompune in continuare murdaria organica si anorganica si este urmata de o clatire. O masina de spalat/dezinfectare automata asigura, de asemenea, dezinfectia termica care face ca dispozitivul sa fie „sigur de manevrat” si il poate muta in partea curata a unui departament de procesare steril.